Återvunnet, orginal och kopia

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Läs mer om utställningen  Återvunnet, original och kopia.

8 februari till 6 mars 2011

Sista inslaget i utställningen Nils möbler+ handlar om recyklad formgivning. Om hur skrotade tvättmaskinstrummor, bordet Lack från Ikea och annat returmaterial kan återanvändas till belysning och möbler. Utställningen visar också några exempel på original och kopior i länets möbelhistoria.

I utställningen deltar:

Glas & Järn
Björn Gimstedt och Lisbeth Malm

Björn Gimstedt och Lisbeth Malm arbetar vanligtvis med nytillverkad brukskonst i glas och järn. Bland annat ett antal bord som visades på FORMEX vårmässa 2011. Här har de skapat tre unika objekt utifrån utställningens idé. De har lekt med temat och låtit udda lämningar från uthus och källare få nytt liv som skulpturala möbler. I utställningen ställs bordet Kaffe vid åkerkanten, bordet Rördröm och  hyllan Hyllning till Nils ut.
http://www.lisbethmalm.se/
http://www.gimstedt.se/

Anne Hagström

Anne Hagström bor i Härnösand och är autodidakt konstnär. Har assisterat vid flera utställningsbyggen på Murberget. På nittiotalet arbetade hon under en period som egenföretagare där affärsidén baserades på återbruk och återvinning. Hon har samma tänk i dag, att det är "synd att slänga", och gillar det som är lite trasigt och trash. Där finns möjligheter och utmaningar att göra om gamla eller trasiga föremål till någonting nytt. Bland annat har hon tillsammans med Berit Söderlindh-Nordstrand designat väskor av Murberget Länsmuseet Västernorrlands förbrukade utställningsvepor. Anne Hagström deltar i utställningen med Stolen Kairo.

Elin Wenner, Carolina Larsson och Elin JohanssonStäller ut bildspelet och boken Hemma hos Myrorna.

Cecilia Hultman

Cecilia Hultman är född och uppvuxen i Sundsvall (1985) och går nu tredje året på Konstfack (institutionen för konst) i Stockholm. Till "Projekt 10 LACK-sidobord" har hon tecknat mänskliga embryon som infogats i de förslutna sidobordens IKEA-förpackningar. Ett metaforiskt sätt att skapa en parallell mellan det mänskliga blivandet och det industriella byggandet av identiteter via materia. Verket har haft "Blivanden" som arbetstitel.

IDAG - Industrial Design, Arts & Graphics

Kerttu Heiskanen, Jan Löfgren, Anders Molin och Björn Öberg. IDAG Design Studio startades 2008 i Sundsvall och man är nu verksamma både Sundsvall och Stockholm. Företagets huvudinriktning ligger på industridesign - men den kreativa konstellationen ägnar även en del av verksamheten åt såväl möbeldesign som grafisk form, konst och illustration. De deltar med stolen "Pernilla IDAG" - en hyllning till såväl IKEA som till designikonen Bruno Mathsson.
http://www.idagdesignstudio.com

Kristina Sundin

Kristina Sundin är 25 år gammal och är uppvuxen i Käxed, Höga Kusten. Numera finns hon i Stockholm där hon studerar andra året vid Arkitekturskolan KTH. Tidigare har hon bedrivit studier vid Nyckelviksskolan och Konstskolan Idun Lovén. Sundin ser sitt arbete som en experimentverksamhet och hennes projekt kretsar ofta kring frågor om kroppen, fiktionen och samhället. Hon är intresserad av att arbeta med film som ett verktyg för att undersöka och presentera arkitektur. I utställningen deltar hon med Jag är privat privat,  3 kvm golv att transformera i "Projekt 10 LACK-sidobord".

Emma Snickare, Emma Söderholm Fritz

I sin snickarverkstad i Lugnvik, Kramfors, tillverkar hon möbler för hand. Möbler som inspireras av 1700-talets gedigna hantverkskunnande och självklara skönhet. Hon använder sig av samma träslag, färger, tekniker och formspråk som i ursprungsmöblerna. Originalen som är hennes förebilder är gjorda under perioden 1730-1850. Hon tillverkar även specialsnickerier interiört så väl som exteriört, fönster, dörrar, hyllor och möbler efter kundens önskemål. I utställningen ställs en Gustaviansk trågsoffa ut. Originalet finns i Murbergets samling.
www.EmmaSnickare.com

Andreas Sundelin Wiberg

Andreas Sundelin Wiberg är född och uppvuxen på Höga kusten, verksam i Stockholm. Han är en mångsysslare som vid sidan av olika designprojekt spelar, sjunger och skriver musiken till Baronen Selma, bygger motorcyklat samt omkonstruerar fordon. I utställningen deltar han med Nyadal, lampa, Drömbåge, dokumenthållare, Mormor Oskar, pall,  Fanny, mikrofonstativ, Skimra, skohylla samt Högakustenbron, armbandsur.

Johanna Söder och Elin Wenner

Elin och Johanna är två nyblivna designers bosatta och verksamma i Sundsvall. De deltar i utställningen med sina personliga lampor "Rent ljus", gjorda av tvättmaskinstrummor. Elin och Johanna har stora planer för framtiden, men har ännu inget registrerat företag.

Samarr: Svensk Form Västernorrland och Design i Västernorrland

 

blog comments powered by Disqus

 

Stol tillverkad av Lack bord

Pernilla IDAG. Design: IDAG Design Studio 2011

 

Mormor Oscar, en pall
Mormor Oskar. Design: Andreas Sundelin Wiberg

Rent ljus, turbinformad lampa
Rent ljus. Design: Johanna Söder och Elin Wenner

Kaffebord på medliknande fötter
Kaffe vid åkerkanten. Design: Björn Gimstedt och Lisbeth Malm

Bild på färgrika stolen Kairo
Kairo. Design: Anne Hagström. 

Bild på nytillverkad gustaviansk soffa
Gustaviansk trågsoffa. Design: Emma Snickare. Originalet finns i Murbergets samlingar. 

Blivanden, en teckning som föreställer embryo placerad i en förpackningskartong från IKEA
Blivanden. Design: Cecilia Hultman 

Golvplattor
Jag är privat, privat. Design: Kristina Sundin.