Vävar i Västernorrland

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här hittar du vävsedlar till projektet Vävar i Västernorrland.

Hampnäsdräll, Holadräll och Skorpedsdräll är mönster som de flesta vävkunniga i Ångermanland har vävt. Sommarmatta från Skäggsta och handdukar från Svedje och Myckeläng i Tynderödräll härstammar från Tynderö i norra Medelpad.

I Västernorrlands län finns två landskap med varsin karaktäristiska vävteknik, Ångermanlandsdräll i Ångermanland och Tynderödräll i Medelpad. Teknikerna har vävts sedan ett sekel tillbaka och är dokumenterade i handskrivna vävböcker. Många byar har ett drällmönster uppkallat efter sig, till exempel Noradräll, Ullångersdräll och Edseledräll i Ångermanland, Tynderöros och Bäräng i Medelpad. På folkhögskolorna Hola i Präsmon och Hampnäs utanför Örnsköldsvik fanns vävutbildningar som också gett namn åt lokala mönsterformer i Ångermanlandsdräll.

Vävar i Västernorrland är bearbetningar av de gamla traditionella mönstren. Formspråket, färg och kvalitet är anpassat efter dagens material och för en yngre kundkrets heminredning. Textilierna är vävda på vävstugor och av enskilda väverskor runt om i länet. Projektet syftar till att förnya länets traditionella och karaktäristiska vävtekniker och öka vävintresset. Två formgivare har varit kopplade till projektet, Lisbeth Malm, Sundsvall har formgivit Tynderödräll och Kerstin Lindström, Härnösand har formgivit Ångermanlandsdräll.

Några av mönstren är tagna ur en vävbok av Judith Sondell f. Eriksson i Näset, Långviksmon (1896-1978). Judith tjänade som piga i Movattnet och under den tiden gick hon en vävkurs i en granngård 1920. I den handskrivna anteckningsboken finns många mönster som kallas för Ångermanlandsdräll. I anteckningsboken finns för det mesta inget angivet om material. Vanligtvis användes vid den tiden bomullsgarn No 15 till varp och tuskaftsinslag. Till mönsterinslag förekom antingen dubbelspolat bomullsgarn eller lingarn.

Ångermanlandsdräll är en förenklad dräll på tuskaftsbotten med flotterande mönsterinslag på 4 partier. Första partiet solvas skaft 1 och 2, andra partiet skaft 3 och 2, tredje partiet skaft 3 och 4, fjärde partiet skaft 1 och 4. Det karaktäristiska med Ångermanlandsdräll är att den består av 2 rutor. Ena rutan med mönster i 3 till 4 mönsterpartier som bildar diagonal från hörn till hörn. Den andra rutan är i staplar på ett parti eller smårutig på 2 mönsterpartier. Mönsterbilden är geometrisk, raka linjer och kvadratiska mönster.

Tynderödräll är en sållväv på två partier, fyra skaft och fyra mönstertrampor. Sållväv som vävteknik förekommer i hela landet men i Tynderö var den så vanlig att den till slut kom att kallas Tynderödräll. Tekniken är vanligast i halv- och hellinnehanddukar, oblekt varp med röda och ibland blå ränder i bården. Inslaget är blekt lingarn och kulört till bården. Tynderödräll vävdes även i sommarmattor med bomullsvarp och hampa i inslaget.

I Tynderö finns bland annat en sålldrälls duk med en ruta i mitten som är vävd på 8 skaft och 12 trampor. Gottlob Wiklander var fiskare och småbonde men även självlärd vävare som på egen hand skapat bland annat det mönstret. Duken har gul bomullsvarp och hans eget handspunna lingarn i inslaget, som i de flesta vävar han vävde. På Medelpads Hemslöjds rea hade Gottlob köpt en säck med gult bomullsgarn som han sedan använde till varp i sina vävar.


Västernorrland är känt för sitt fina grönskimrande lingarn. Sedan sekler tillbaka har man vävt hemtextilierna med det egenodlade och handspunna lingarnet i oblekt varp. I länet finns fortfarande många skickliga väverskor och cirka 40 registrerade vävstugor. Vävstugorna fyller en viktig social funktion bland äldre kvinnor bosatta i glesbygd. På de flesta vävstugor i Ångermanland finns en Ångermanlandsdräll uppsatt som duk, löpare eller servettväv. Variationen i kulörer är minimal. Kvaliteten är för det mesta bomullsgarn i tuskaft och lingarn i mönsterinslaget. Tynderödrällen är mer begränsad i utbredning och har inte utvecklats under det senaste seklet.

Vävsedlar

Klicka på bilder för att öppna en PDF-fil med vävsedeln.

Daldrällsduk AnnaLisa Duk, grön vit blå Duk, Lila-rutig
Blå och grårandig duk blå och grårandig duk med tydligare rutor röd-gul duk med distinkta raksömmar
Rosa-rött-rutig duk vit-röd-rutig duk biege-lila-blånyanserad duk
röd-grå-tonad-lila-gul duk randig duk, olika blå-nyanser samt gråad limegrönt svart och vit-rutig lappduk med olika mönster
röd-randig och blå duk Person med halsduk, röd med svart detaljrand Löpare Fahlén  


Ulrika Bos Kerttu

Telefon 0611-88 686
Mejl ulrika.bos.kerttu@murberget.se