Moderna tider

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Den här utställningen handlar om 1700-, 1800- och 1900-talets historia i Västernorrland. Om en ny tid, ny teknik och nya drömmar. Utifrån brev, föremål och bilder berättar vi om några olika människor och deras drömmar om ett bättre liv för sig själva och sina barn.

Sigrid Olofsdotter i Nätra, jämnårig med Karl den XII, är en duktig spinnerska. Sin kunskap för hon vidare till sina döttrar som får medaljer för sin skicklighet. Linslöjden ger gården en extra förtjänst som gör det möjligt att skaffa vackra porslinsfat, silverljusstakar och tennfat.

Under nödåret 1867 ligger isen ända in i juni. När ångbåten Härnösand II äntligen lägger till vid kajen kommer den med mat och hjälp till de svältande. Men båten ger också en möjlighet att söka ett nytt liv i Amerika.

På sågverket i Bollstabruk arbetar ströpojkar, splitvedsjäntor och stabbläggare. De som har arbete drömmer om bättre arbetsförhållanden. De som svälter drömmer om arbete. Vägen till ett bättre liv kan gå genom musik eller idrott och de unga männen drömmer om att bli dragspelskungar eller fotbollsstjärnor.

Titta på föremål

Här kan du titta på några av föremålen i utställningen och få veta mer om dem.

Klicka på bilderna!

 

Bild på kyrkväska

Bild på insamlingsbössa som liknar en fyr

Bild på dragspel

Bild på spinnrock

Bild på skeppet Föreningen

Bild på detalj på ångmaskin

 

blog comments powered by Disqus
 

Bild på kugghjul