Syn för sägen

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Den här utställningen handlar om tiden från 1000-talet fram till 1600-talets slut. Det finns inte mycket nedskrivet så vi får istället söka oss till sagor och sägner. I dem har händelser och personer bevarats och berättats från generation till generation.

I våra historieböcker berättas mycket om medeltiden och stormaktstiden. Om krig och om kungar, riddare och upproriska bönder. Men hur var det egentligen i Ångermanland och Medelpad? I utställningen berättar vi om några händelser som väckt förundran, påverkat och satt spår i sagor och sägner:

En kyrka ska byggas i Grundsunda i slutet av 1100 -talet. Men det som byggs på dagen rivs ner på natten. Onda makter motarbetar projektet!

På borgen Styresholm i Ångermanälven placerar kungen i slutet av 1300-talet en fogde för att driva in skatt från bönderna. Men fogden var inte populär och med listig hjälp av Mor Märta gör bönderna uppror.

Marknaden i Härnösand är inte laglig. År 1585 bestämmer sig kung Johan III för att Härnösand ska bli stad. Det är mycket pengar i omlopp på marknadsplatsen och han vill kunna ta del av vinsten i form av tullar.

Trolldomsprocesserna härjar som värst under åren 1674 och 1675. Såväl män, kvinnor som barn blir anklagade för att ha samröre med djävulen. I Ångermanland döms och avrättas 71 personer.

Titta på föremål

Här kan du titta på några av föremålen i utställningen och få veta mer om dem.

Klicka på bilderna!

 

Bild på pilgrimskrus och pilgrimsmärke

Kristusbild på glasskärva

Bild på en seite

Bild på ett relikskrin

Bild på ett harnesk

Bild på "barnarmar"

 

blog comments powered by Disqus
 

Bild på ett ansikte. Detalj från predikstol.

 

Information

Broschyr

 

För skolan

Temavisningar

Medeltid till 1600-tal
Häxprocesserna
Studielådor Samelådan