Carl Johan Erikson

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

Här får du fördjupad information om utställningen Insidan ut.

 

Tank nr. 1-44, 1998-2003
Fotografier, 50 x 60 cm

Jack-Tommy, Owe, Bo-Anders, Karl-Erik, Ulrik, Veikko, Allan, Sverre, Johan 1987/2008
Fotografier, Pigment Print, 70 x 100 cm

Bild på fotografier av pastorer i Pingströrelsen 

Carl Johan Eriksons systematiska undersökning av dopgravar pågick under flera års tid. De sakligt fotograferade bilderna presenterar modesta och ofta slitna frikyrkointeriörer. Längst fram på estraden är golvet uppbrutet och ett hål avtecknar sig. I bassängen praktiseras vuxendop.

Fenomenet är centralt i frikyrkorörelsen. I handlingen begravs det gamla livet och ett nytt uppstår. Medlemskap i församlingen följer och här finns också förväntningar på andedop. Det finns en paradox i att dessa enkla och nedgångna miljöer har en stor andlig och symbolisk betydelse. Denna dubbelhet är också inbyggd i hela fenomenet frikyrkor.
Med undervattensvideokamera och snorkel har Erikson även undersökt dopgravarna, likt en marinarkeolog.

I ytterligare ett verk har Erikson återvänt till sin frikyrkliga uppväxt. Fotografierna av pastorer i talarstolen tog han som sommarjobbande nyhetsfotograf på pingströrelsens tidning Dagen 1987. Motiven är hämtade från Nyhemsveckan och Lapplandsveckan. Här finns ett persongalleri av ledargestalter som är väl medvetna om hur man retoriskt bygger upp sitt "etos", "patos" och "logos". För Erikson blev bilderna en resa 20 år tillbaka till den tid då dessa gestalter verkligen var hans andliga ledare och förebilder.

Carl Johan Erikson (f. 1966) kommer från Tingsryd i Småland. Han är utbildad på Fotohögskolan i Göteborg. Bakom sig har han bl. a. utställningar på Liljevalchs konsthall, Moderna Museet och Index Foundation. I fotoprojekt, installationer och video undersöker han sociologiska fenomen, ofta knutna till tro. Han undervisar på Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Pil tillbaka Tillbaka

 

blog comments powered by Disqus