Kalendarium

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

 

torsdag 24 maj 2018

id:TRANS - Från Kung Kristina till idag

24 maj–19 augusti. 

Tjugo år efter Ecce Homo kommer id:TRANS Murberget

 

Fotografen och bildkonstnären Elisabeth Ohlson Wallin har skapat Sveriges största konstutställning om transpersoner. Den 24 maj är det vernissage för utställningen id:TRANS, från Kung Kristina till idag, på Murberget, Länsmuseet Västernorrland. Utställningen handlar om att lyfta transpersoner situation, liv och rättigheter. 

Konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har skapat ett flertal utställningar som handlar om HBTQ personer. Den första 1998, Ecce Homo, blev en av 1900-talets mest omdebatterande konsthändelser i Sverige. Efter att ha skildrat homosexuella, fokuserar utställningen id:TRANS från Kung Kristina till idag på transpersoner.  

Upprinnelsen till utställningen är en teater som Elisabeth Ohlson Wallin skapat tillsammans med Aleksa Lundberg. En teaterpjäs om drottning Kristina som transperson. Det mynnade ut i att utställningen skapades och att pjäsen filmatiserades. Filmen kommer att visas i de städer där id:TRANSfrån Kung Kristina till idag visas. På länsmuseet kommer man att kunna se filmen under utställningsperioden.

Utställningen utgörs av ett 60-tal bilder, videoinstallationer och intervjuer med nutida transpersoner. Om våra förebilder och frånvaron av historiens transpersoners levnadsberättelser. Trots den intensiva debatten om transpersoners rättigheter är transkroppar ovanliga i den samtida konsten.

Här möter besökaren ”Kung Kristina” tillsammans med andra viktiga historiska förebilder för transrörelsen. Här finns de 1600-talsporträtt som aldrig blev målade, inspirerad av Rembrandts ljus har bilderna i Elisabeth Ohlson Wallin omtolkning av skapelseberättelsen blivit till. I sina arbeten har Elisabeth Ohlson Wallin återskapat och tolkat bilder ur konsthistorien,som blir en ögonöppnare att transpersoner alltid har funnits i vårt samhälle. Bilderna ger tillbaka en historia till de historielösa. En historia att vara stolt över och känna gemenskap kring. 

Wallin har under lång tid arbetat med HBTQ-frågor i sina konstnärliga verk och bilder. Hon säger att det var på tiden hon gör en utställning om transpersoner i Sverige.Sedan sin debututställning, Ecce Homo, för tjugo år sedan är Elisabeth Ohlson Wallin van att hennes bilder både berör och upprör. Upplopp, bomhot och granskning av säkerhet är något som förekommer kring hennes utställningar vilka tar upp homosexuella och transpersoners liv. 

I utställningen Jerusalem på Världskulturmuséet i Göteborg 2010 plockades en bild ner efter dialog med polis och museet. Efter det förlorade Ohlson Wallin lusten till att arbeta med utställningar som medie. I stället skapade hon tillsammans med Aleksa Lundberg en pjäs om drottning Kristina som transperson. Pjäsen mynnade ut i en uppsättning som filmatiserades. Den kommer att visas i biosalong i de städer där utställningen id:TRANS visas. Projektet blev också en utställning id:TRANS  producerad med stöd av Postkodstiftelsen. 

- Jag vill ge transpersoner sin egen historia, den har långe varit osynlig. Jag har alltid tyckt om att arbeta med historien som kontext för att berätta om vår samtid. 

I utställningen hittar man både historiskt inspirerade bilder och bilder som speglar dagens situation. 

- ”T” har funnit med länge i kampen men resten av homorörelsen har inte med full kraft tagit med sina transvänner in i alla de rättigheter som de fått. Idag har synliggörandet av transpersoner äntligen tagit fart. 

Wallin hoppas att utställningen ska få människor att lära sig mer om transpersoner, deras identitet och historia. 

- En känsla jag önskar att besökarna ska få uppleva i utställningsrummen, är att här finns transpersoner i majoritet. När det oftast i samhället är precis tvärtom. 

id:TRANS - från Kung Kristina till idag öppnar på Murberget Länsmuseet Västernorrland den 24 maj kl 18.30 och avslutas den 19 augusti. 

 

 

Kontakt:

Maria Sundström, utställningsproducent

+ 46 70 28 37 986,+ 46 70 66 88 715

maria.sundstrom@murberget.se

 

VISNINGAR FÖR HÖGSTADIUM OCH GYMNASIUM KAN BOKAS FÖLJANDE DATUM:

28 maj kl 9, 10, 11, 13, 14

29 maj kl 9, 10, 11, 13, 14

30 maj kl 9, 10, 11, 13, 14

31 maj kl 9, 10, 11, 13, 14

4 juni kl 9, 10, 11, 13, 14

5 juni kl 9, 10, 11, 13, 14

7 juni kl 9, 10, 11, 13, 14

11 juni kl 9, 10, 11, 13, 14

12 juni kl 9, 10, 11, 13, 14

13 juni kl 9, 10, 11, 13, 14

Visningen är ca 60 minuter. BOKNING SKER I MUSEET RECEPTION PÅ TELEFONNUMMER 0611-886 00

Varmt välkommen!

 
Tillbaka till lista över evenemang

 

 

 

 

 

 


 

Höstprogram
Hämta programmet som PDF
 

Planritning över murbergets olika våningar

Hitta på Murberget

För att du ska hitta till utställningar och aktiviteter i vårt museum har vi skapat en översiktskarta.

Till kartan

Prenumerera

Kalendariet publiceras även i RSS form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS- läsare eller en webbläsare vilken stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera

 

8000 år på en timme!

I våra fasta utställningar möter du människor och föremål, från stenåldern fram till mitten av 1900-talet.

Läs mer om våra fasta utställningar