Kalendarium

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

 

söndag 1 juli 2018

Mångfaldsveckan 2018

Söndag 1/7 – söndag 8/7 på Murberget, Härnösand

Parallellt med Sundsvalls Pridevecka bjuder vi in till Mångfaldsvecka på Murberget i Härnösand.

Initiativtagare är Stefan Magnusson, Föreningen för Regnbågshälsa, i samarbete med Härnösands Fotoklubb, RFSL Sundsvall, Ungdomsmottagningarna Region Västernorrland och Sveriges Förenade Filmstudios.

 

Veckan innehåller ett blandat program med bl.a. fotoutställning, föreläsningar och filmfestival samt visningar av Elisabeth Ohlsson Wallins utställning id:TRANS – Från Kung Kristina till idag, som är länsmuseets sommarutställning. Och i aktivitetsrummet Ymer kan barn i alla åldrar skapa sin egen regnbåge i olika material. Det är fri entré till alla program. Till filmfestivalen behöver man ett filmfestivalkort och platsbiljetter som kan hämtas i museets reception.

 

Detta blir den första Mångfaldsveckan på Murberget, och planeras bli ett årligt återkommande evenemang. 

 

Vid frågor kring arrangemangen kontakta: 

Stefan Magnusson, Föreningen Regnbågshälsa

Mobil: 070-258 84 04

 

Paulin Norgren, Länsmuseet Västernorrland.

Mobil: 073-2751608 Mail: paulin.norgren@murberget.se

 

 

PROGRAM

 

Söndag 1 juli 

kl 13.00 öppnas en fotoutställning med två olika teman: Vi kan inte tänka på mormor hela tiden ochÄlskade Aleppo, med bilder av den världsberömde syriske fotografen Issa Touma och den svenske fotografen Stefan Magnusson .

kl 14.00 Om hur konst kan förändra och berätta en annan historia, visning med Maria Sundström i utställningen id:TRANS. 

Kl 15.00 Filmfestivalen inleds med Kung Kristina Alexander, en filmatisering av Elisabeth Olsson Wallins teaterföreställning. Filmstudiokort och platsbiljetter hämtas i museets reception. 

 

Måndag 2 juli 

kl 12.00-15.00 Info-hörna med samtal om normernas inverkan på psykisk hälsa, om psykisk ohälsa bland unga, om dubbel utsatthet för utlandsfödda hbtq-personer, m.m, med  UM Härnösand.

Kl 13.00-14.30 Psykisk hälsa hos asylsökande och nyanlända Föreläsning av Stefan Magnusson, läkare, Föreningen Regnbågshälsa

Kl 15.00 120 slag i minuten. Politik och passion i 90-talets Paris. Trots att AIDS fortsätter att skörda tusentals offer är hjälpen återhållsam. Frustrationen växer bland aktivisterna i Act Up som tvingas ta till spektakulära metoder för att dra uppmärksamhet till frågan. Nathan är ny i gruppen och mötet med den militante Sean skakar hela hans värld i en film som garanterat kommer få ditt hjärta att bulta. Frankrike 2017. Åldersgräns 11 år. Filmstudiokort och platsbiljetter hämtas i museets reception. 

 

Tisdag 3 juli

Kl 13.00-14.30 Hedersrelaterat våld och förtryck  Föreläsning av Hannah Kejerberg Oldenmark, regional utvecklingsledare för arbetet mot mäns våld mot kvinnor/våld i nära relationer, Länsstyrelsen Västernorrland 

Kl 15.00 Kiki. Genom en intim och visuellt utmanande kameralins får vi här en komplex inblick i kiki-scenen – en subkultur och rörelse bildad av HBTQ-ungdomar i New York. De finner i kiki-rörelsen en fristad från omvärldens rasistiska, homo- och transfobiska förtryck. Här finns alternativa familjesystem, mentorskap och vänskap – men även politisk agens och ett sätt att ta makten över sitt liv i och genom den konstform som kallas House and Ball, vars mest kända uttryck är voguing. Sverige 2016. Åldersgräns 11 år. Filmstudiokort och platsbiljetter hämtas i museets reception. 

 

Onsdag 4 juli                   

Kl 13.00-14.30 Flykting och hbtqFöreläsning av Robert Bylund, RFSL Västernorrland m.fl. 

Kl 15.00 Tom of Finland. Filmen skildrar den verkliga historien om Touko Laaksonens spektakulära livsresa, från det krigshärjade Finland, via Berlin till Kaliforniens liberala 70-talsparadis. Om hur hans provocerande konst uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män. Det är en gripande film om kärlek, mod och frihet. Finland 2017. Åldersgräns 11 år. Filmstudiokort och platsbiljetter hämtas i museets reception. 

 

Torsdag 5 juli  

Kl 13.00-14.30 Inrätta ett rättighetscentrum i VästernorrlandFöreläsning av Johan Alexander Lindman, jurist Diskrimineringsbyrån i Gävleborg m.fl. 

Kl 15.00 Pride. Filmen är baserad på en verklig historia och handlar om hur en grupp gayaktivister under gruvstrejkerna 1984 i ett Thatcher-styrt Storbritannien bestämmer sig för att samla in pengar för att hjälpa gruvarbetarna och deras familjer. Storbritannien 2014. Åldersgräns 11 år. Filmstudiokort och platsbiljetter hämtas i museets reception. 

 

Fredag 6 juli                   

Kl 13.00-14.30 TranssexuellFöreläsning av Sara Bystam, vice ordförande Transföreningen FPES

Kl 15.00 Paraden. Bröllopsplaneraren Mirko kämpar för att genomföra Belgrads första Prideparad. Motarbetad av sin egen pojkvän och den korrumperade polisstyrkan vänder han sig till Lemon, en homofobisk gangster på väg mot altaret. Kan motsatsparet mötas över gränserna och tillsammans förverkliga den första paraden…? Serbien, Slovenien, Kroatien, Montenegro, Makedonien, 2011.

Åldersgräns 11 år. Filmstudiokort och platsbiljetter hämtas i museets reception. 

 

Lördag 7 juli

Kl 15.00 Priscilla – öknens drottning. Ett gäng dragartister drar iväg på en osannolik resa genom Australiens ödemarker. Utmanande fjollighet, gräll vulgaritet och ABBA-imitationer i möte med urbefolkning och öldrickande machomän. Australien 1994 

Åldersgräns 11 år. Filmstudiokort och platsbiljetter hämtas i museets reception. 

 

Söndag 8 juli                   

Kl 15.00 Mångfaldsveckan avslutas med ännu en visning av Kung Kristina Alexander, en filmatisering av Elisabeth Olsson Wallins teaterföreställning. Platsbiljetter hämtas i museets reception. 

 

 

PDF program


 
Tillbaka till lista över evenemang

 

 

 

 

 

 


 

Sommarprogram
Hämta programmet som PDF
 

Planritning över murbergets olika våningar

Hitta på Murberget

För att du ska hitta till utställningar och aktiviteter i vårt museum har vi skapat en översiktskarta.

Till kartan

Prenumerera

Kalendariet publiceras även i RSS form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS- läsare eller en webbläsare vilken stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera

 

8000 år på en timme!

I våra fasta utställningar möter du människor och föremål, från stenåldern fram till mitten av 1900-talet.

Läs mer om våra fasta utställningar