Kalendarium

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

 

torsdag 6 september 2018

Alfhild Agrell - En ständig rebell. Utställning

Alfhild Agrell – ständig rebellär Murberget Länsmuseet Västernorrlands egen utställningsproduktion som visas 6 september 2018 till 10 februari 2019Vernissage torsdag 6 september 18.30 i Stora hallen på museet. 

 

Alfhild Agrell var en av 1800-talets stora författare och dramatiker, född i Härnösand. Som nygift bosatte hon sig i Sundsvall, där hon i pressen beskrivs som ”en stjärna i det dåtida Sundsvalls societet, drottning på alla dess baler”. Sedan flyttade hon och maken till huvudstaden där hennes dramer gjorde stor succé  Under en period spelades hennes dramer oftare än Strindbergs på Dramaten i Stockholm.

 

UtställningenAlfhild Agrell – ständig rebellfokuserar Agrells konstnärliga gärning som dramatiker och författare. Samtidigt som besökaren kan vandra i en historisk kontext av kvinnans ställning i dåtidens samhälle där Agrell tog en aktiv plats i att föra fram kvinnofrågor tillsammans med andra; opinionsbildaren Ellen Key, författaren Victoria Benedictsson och författaren Ann Charlotte Leffler. Sitt stora genombrott fick hon med teaterföreställningen Räddadsom sattes upp på Dramaten 1882. 

 

Agrell skrev familjedramer ur kvinnans perspektiv och humoristiska noveller. Hon var en samhällskritisk rebell och engagerad kvinnokämpe. Under sin tid älskad, debatterad, sedan bortglömd, bortstött och idag återupprättad. Hennes dramer, litteratur och artefakter tar plats i rummet i olika former tillsammans med levande inslag som samtalsforum, teaterföreställningar, Alfhild Agrell-sällskapet, konserter och workshops. 

 

Utställningen ska ge en upplevelse av Agrells konstnärskap och andras tolkning av det, som i danssolot Känn hur den skälver/Tremblings av Elin Kristoffersson inspirerat av Alfhild Agrells novell Sorgom hur skogen skövlades i slutet av 1800-talet för att dra fram järnvägen genom Sverige. Här kan du möta hennes konstnärskap och tidens anda i texter, bilder, föremål, kopplingar till samtida personer och författare. Men också program med dansade tolkningar av hennes text, teater, samtal och musikaliska salonger.

 

I museets lokal Lekrummetkommer Alfhild Agrells barnbok PrinsPompommed bilder av Elsa Beskowgestaltas i en litterär lekutställning. Prins Pompomsslott och berättelsen levandegörs för barn och vuxna. I utställningen kommer bland annat en nyskriven barnopera uppföras under utställningsperioden.

 

Utställningen görs i nära samarbete med Alfhild Agrell-sällskapet. En satellit-aktivitet sker på bibliotek i länet som Härnösands bibliotek och Sundsvalls bibliotek. 

 

Varmt välkomna!

 

Agrell logo

 
Tillbaka till lista över evenemang

 

 

 

 

 

 


 

Höstprogram
Hämta programmet som PDF
 

Planritning över murbergets olika våningar

Hitta på Murberget

För att du ska hitta till utställningar och aktiviteter i vårt museum har vi skapat en översiktskarta.

Till kartan

Prenumerera

Kalendariet publiceras även i RSS form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS- läsare eller en webbläsare vilken stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera

 

8000 år på en timme!

I våra fasta utställningar möter du människor och föremål, från stenåldern fram till mitten av 1900-talet.

Läs mer om våra fasta utställningar