Kalendarium

Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

 

torsdag 15 november 2018

Föreläsning - Då svälten skakade Sverige - om nödåren 1867-69

Torsdag 15/11 kl. 18.30-20.00

 

Föreläsning av Magnus Västerbro, författare och journalist. Aktuell med boken ”Svälten. Hungeråren som formade Sverige”.

Inträde 80 kr, skolungdomar 20 kr. Biljetter i museets reception 0611-886 00.

Plats: hörsalen Oden

 

Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd.

 

Missväxten under åren 1867–69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar Svälten en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.

 

Magnus Västerbro är en svensk författare och journalist med inriktning på historisk populärvetenskap. Han har studerat historia vid Stockholms universitet samt har en lång bakgrund som journalist, bland annat på nyhetsbyrån TT, som redaktör på Dagens Nyheters kulturredaktion och som frilansskribent medverkar han regelbundet i reportagemagasinet Filter samt de historiska tidskrifterna Allt om historia och Populär historia.

 

Magnus Västerbro har gett ut fyra böcker. Den första, "101 historiska händelser: en annorlunda världshistoria", gavs ut 2015 (Historiska Media). Den andra, "Pestens år: Döden i Stockholm", som skildrar den senaste pestepidemin i Sverige, gavs ut 2016 (Historiska Media). Utöver dessa två har Västerbro skrivit barnboken "Pest och kolera: Historiens värsta farsoter" tillsammans med sin fru, Nina Västerbro, med illustrationer av Johan Egerkrans (Natur och kultur, 2017). Västerbros fjärde bok, "Svälten. Hungeråren som formade Sverige", gavs ut i augusti 2018 (Albert Bonniers Förlag).

 

 

Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

 

Svälten

 

 
Tillbaka till lista över evenemang

 

 

 

 

 

 


 

Höstprogram
Hämta programmet som PDF
 

Planritning över murbergets olika våningar

Hitta på Murberget

För att du ska hitta till utställningar och aktiviteter i vårt museum har vi skapat en översiktskarta.

Till kartan

Prenumerera

Kalendariet publiceras även i RSS form. Du kan prenumerera på innehållet om du har en RSS- läsare eller en webbläsare vilken stöder RSS.

Prenumerera (RSS)

Du kan läsa mer om hur prenumeration med RSS fungerar och se fler typer av innehåll publicerade i RSS på sidan Prenumerera.

Läs mer om att prenumerera

 

8000 år på en timme!

I våra fasta utställningar möter du människor och föremål, från stenåldern fram till mitten av 1900-talet.

Läs mer om våra fasta utställningar